Compania care vrea să asigure internet din satelit cum face deja Elon Musk

de: Ozana Mazilu
08 11. 2020

Pentru prima dată, NASA comentează aplicația unei companii private pentru a lansa o mega-constelație de sateliți. Și mesajul său este clar: ar putea fi dezastruos. În aceeași situație se află și Musk.

AST & Science (AST) dorește să lanseze 240 de sateliți mari care să transmită serviciul 4G și, dacă totul merge conform planului, în cele din urmă, să facă același lucru cu o rețea 5G, relatează Ars Technica.

Deoarece sateliții vor fi atât de mari, NASA a spus într-o declarație că ar provoca mii de potențiale coliziuni în fiecare an – deși AST spune că s-a angajat să colaboreze cu NASA pentru a rezolva problema.

Alte mega-constelații, cum ar fi Starlink, prezintă, de asemenea, riscuri de coliziune, dar dimensiunea masivă a acestor sateliți de telecomunicații și lipsa de experiență a AST în construirea a tot ceea ce este de mari dimensiuni a alertat NASA.

NASA a sugerat că până la 10% din sateliți ar putea eșua, creând un risc „inacceptabil de mare” de „coliziune catastrofală”

Pentru a transmite semnalele 4G și, în cele din urmă, 5G, sateliții vor fi echipați cu antene masive de până la 900 de metri pătrați. Având în vedere apropierea planificată de alți sateliți, NASA spune că este un dezastru care așteaptă să se întâmple.

„Pentru constelația completă de 243 de sateliți, ne putem aștepta la 1.500 de acțiuni de atenuare pe an și poate la 15.000 de activități de planificare”, se arată în declarația NASA. „Acest lucru ar echivala cu patru manevre și 40 de activități de planificare activă într-o zi dată”.

Internetul de viteză la nivel global al lui Musk

Viteza de internet Starlink a SpaceX depășește în mod constant 150 Mbps – acum Elon Musk spune că cea mai mare provocare este reducerea costului inițial de 600 de dolari pentru utilizatori.

Utilizatorii din beta-ul public al serviciului de satelit-internet Starlink al SpaceX au raportat în mod constant viteze mai mari de 150 megabiți pe secundă, mai rapid decât promisese SpaceX – iar acum cea mai mare provocare tehnică este de a face ca kitul Starlink să fie mai ieftin, a spus CEO-ul Elon Musk.

Aproape toți utilizatorii care au raportat viteze în noiembrie pe o listă compilată de comunitatea Starlink au declarat că au viteze de descărcare mai mari de 150 Mbps. Cea mai rapidă viteză de descărcare a fost de 205,82 Mbps, înregistrată în Bellevue, Washington.

Până în prezent, SpaceX a lansat aproape 900 de sateliți Starlink – o fracțiune din totalul necesar pentru acoperirea globală, dar suficient pentru a începe furnizarea de servicii în unele zone.

Compania a început să colaboreze deja cu câteva organizații din regiunile rurale pe care sateliții Starlink le acoperă în prezent, cum ar fi statul Washington.

“În cadrul programului de testare “Better Than Nothing Beta, serviciul inițial este destinat pentru SUA și Canada în 2020, extinzându-se rapid la o acoperire aproape globală a lumii populate până în 2021”, conform descrierii aplicației mobile Starlink.